Site Loader
Yapay zeka ve intihal

EĞİTİMDE ÜRETKEN YAPAY ZEKA KULLANIMINA BEKLENEN UYARI YÖK’TEN GELDİ

Her yeni güne başladığımızda acaba yapay zeka bugün neyi başardı diye düşünür olduk. Öyle ki seminerlerde, konferanslarda ve benzer ortamlarda sahneye çıkan konuşmacılardan neredeyse %50’si sunumunun bir kısmını yapay zekaya hazırlattığını söyleyerek başlıyor konuşmasına. Eğitimde yapay zekanın faydalarını saymak için sayfalar yetmez oldu. Ama bir noktaya gelindi ki artık kimse iki satır yazmaz oldu. Zaten literatür araştırması pek yapılan bir faaliyet değildi artık hiç yapılmaz oldu desek yalan olmaz. Yüksek Öğretim Kurumu tarafından uzun zamandır beklenen açıklama ve hazırlanan doküman sonunda paylaşıldı.

Genelde tüketici özellikli bir toplum olduğumuzdan sanırım iphone türevlerinden sonra en hızlı üretken yapay zekayı kullanan toplum olma başarısını da kimseye kaptırmadık. ChatGPT kullanım yaşı neredeyse ilköğretim seviyesine inmiş durumda. Kimse ödev yapmak için uğraşmaz oldu. Tek yapması gereken soruyu ChatGPT’ye sormak. Sonrası kolay: kopyala-yapıştır. Bu alışkanlık o kadar hızlı yayıldı ki, lise ve yüksek öğretim kurumlarında bile Üretken Yapay Zeka (ÜYZ) kullanım yaygınlığı en üst seviyelere yükseldi. İşte son bir yılda gelinen durum üzerine yapılan açıklama bir son değil başlangıç olacak gibi gözüküyor. Bu durum kullanılan intihal programları tarafından da kolayca tespit edilemeyen ÜYZ tarafından üretilen yayınların tehdit ettiği Etik değerlerin sorgulanmasına neden oldu.

Maalesef internetin icadı sonrasında da yaşanan bir durumu ÜYZ konusunda yaşıyoruz. Kötüye kullanım ve etik değerlerin hiçe sayılarak pervasızca kullanılması. Tabi ki bu uyarıların etkisi çok fazla olmayacak. Eğer ÜYZ tarafından üretilen yayınların ve akademik içeriklerin tespitini yine Bilişim yöntemleri ile tespit edemiyorsanız bu tür uyarılar sadece tavsiye niteliğinde kalır. Tüm dünya birçok alanda ÜYZ’nin kötüye kullanımı sonucunda ortaya çıkan istenmeyen sonuçlarla mücadele ediyor. DeepFake ürünü fotoğraf ve videolarla mücadele etmek için yeni yazılımlar geliştirilmeye çalışılıyor. Hayatın her alanını derinden etkileyen ÜYZ’nin hukuk alanında dijital delillerin manipülasyonunda da yaygın olarak kullanılmaya başlandığını yaşayarak görüyoruz. Temiz bir internet ve ÜYZ’nin insanlığın faydasına kullanımı dileğiyle.

Yapay Zeka Kullanmayan Kaldı mı?

Post Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir