
CEZA DAVA DOSYANIZIN SON GÜNÜ DOLANDIRICILIĞI
Son günlerde artan dolandırıcılık vakalarında “ceza dava dosyanızın son günü, mağdur olmamak için bizimle iletişime geçin” içerikli kısa mesajların arttığını görüyoruz. Hayatında Adliye binalarına girmemiş vatandaşlar için bu tür mesajlar şok etkisi yaratmaktadır. Özellikle çok fazla dijital okur yazar olmayan telefon kullanıcılarını hedefleyen bu saldırılar şaşırtıcı bir şekilde başarılı olmaktadır. Kısa mesajda internette aradığınızda kolayca karşılaşılabilen hukuk bürolarının isimlerini kullanan dolandırıcılar verdikleri iletişim numaralarını arayan kişileri kolayca etkileri altına alıp maddi menfaat elde etmektedirler.
İnternet ortamında yoğun bir dezenformasyonun yaşandığı şu günlerde internet kullanıcıları hangi bilginin doğru olduğunu anlamakta oldukça zorlanmaktadırlar. Özellikle hukuksal konularda çok fazla bilgi sahibi olmayan vatandaşların ikna edilmesi ve çeşitli banka hesaplarına para göndermelerinin sağlanması da dolandırıcılar tarafından kolayca sağlanmaktadır. Özellikle isim ve telefon numarası gibi kişisel bilgilerin ortalarda dolaşması bu tür dolandırıcılıkların gerçekleşmesinde büyük rol oynuyor. Telefonuna adının geçtiği bir kısa mesaj gelen kişi üzerinde ilk inandırıcılığı sağlayıp zihninde bir şüphe uyandırdıktan sonra verdikleri iletişim numarasını aramasını beklemektedirler. Mobil telefonuna mesaj gelen kişi mesajda verilen telefon numarasını arayınca kendisine yasadışı bahis oynama suçuyla ilgili bir ceza dava dosyasının olduğu, bu dosya ile ilgili bilgi edinmek için verecekleri bağlantı üzerinden UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) giriş sayfasına yönlendireceklerini söylemektedirler. Dolandırıcılar tarafından gönderilen bağlantıdaki UYAP görüntüsü verilmiş sahte UYAP giriş ekranına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarasını giren kişi parola olarak ise bu dolandırıcıların vermiş oldukları parolayı kullanmakta ve giriş sağladığında ise karşısına Hukuksal yanlışlıklarla dolu bir mahkeme kararının olduğu bir sayfa çıkmaktadır.
O ana kadar oldukça gerilen ve strese giren kişi bu durumdan kurtulmak için sahte UYAP sayfasında belirtilen miktarda parayı orada verilmiş İBAN numarasına gönderme eğilimi göstermektedir. Bu dolandırıcılıkta kullanılan İBAN numaraları ise belli bir miktar komisyon karşılığı banka hesaplarını kullandıran kişilerin olmaktadır. Her geçen gün yeni yöntemlerle insanları dolandırmaya çalışan bu dijital dünyanın suçluları hem banka hesaplarını kullandıkları kişileri suçlu durumuna düşürmektedirler hem de kolayca kandırdıkları kişilerden haksız maddi menfaat elde etmektedirler. İnsanların bu kadar kolay bu yalanlara inanmasının temelinde ise şüphesiz ki ihlale uğrayan kişisel veriler yer almaktadır.