Site Loader
Kişisel Verilerime Dokunma

KİŞİSEL VERİLERİME DOKUNMAYIN!

                Ne zaman kişisel verilerden bahsedilse ilk akla gelen hemen T.C. numarası olur. Hemen sonrasında ise adı soyadı bilgisi ile sağlık verileri Kişisel Veri olarak gündeme gelir. Birileri bizden T.C. numaramızı istediğinde hemen bir ciddileşir Neden istiyorsunuz? Sorusunu yöneltiriz. Hele bir de sağlık kurumlarında bir takım evrak imzalatıldığında bir merak uyanır içimizde. Hangi verilerimi nerede kullanacaklar acaba diye. Yanlış mı yapıyoruz? Hayır, kesinlikle doğru davranışlar ama acaba başka hangi verilerimizi nasıl veriyoruz diye düşünüyor muyuz?

                Maalesef Kişisel verilerimiz sadece T.C numarası, adı soyadı bilgilerimiz ya da sağlık verilerimiz ile sınırlı değil. Aslında güvenlik konusunda endişeleneceğimiz en önemli bilgiler de değiller. Yaklaşık 4 milyona yaklaşan abone sayısı ile bir dijital platform olan Netflix her gün bizden çok önemli kişisel verilerimiz alıyor. Hem de hiçbir kişisel verilerimizi kullanma izni almadan. Üniversitelerde verilen Veri analizi ve Veri madenciliği derslerinin en önemli örneğidir Netflix şirketinin kullandığı algoritmalar. Kitaplar yazılmıştır bu Öneri Sistemleri dersleri için. Her bir Netflix üyesi Tercihleri ile ilgili binlerce kişisel verisini gönüllü olarak sisteme göndermiş olur. Hangi içerikleri tercih ettiğini, beğeni seviyesini, içeriklerde geçirdiği zamanı ve daha sayamadığımız birçok tercihini dijital ortamda paylaşmaktadır.

                Son zamanlarda neredeyse tüm alışverişimiz e-ticaret platformlarından sağlanmakta iken hiç dikkatinizi çekti mi acaba, bu şirketler bizden hangi kişisel verilerimizle ilgili izin alıyorlar diye. Bilindik kişisel verilerimizle ilgili izinlerimizi alırken, hiçbirisi alışveriş alışkanlıklarımızdan ya da yaptığımız alışveriş verilerinden üretilecek diğer kişisel verilerden bahsetmemektedir. Oysa yapılan alışverişler, tercih edilen markalar ve daha birçok veriden türetilecek o kadar çok kişisel veri var ki. İstihbarat kurumlarının açık kaynak istihbaratı dediği ve neredeyse üretilen istihbaratın %70’ini kapsayan bu veriler çok önemli bilgileri gizlemektedir.

                Kişisel Veriler Kanununda Özel Nitelikli Kişisel Veriler arasında sayılan; kişilerin dini, siyasi tercihi, felsefi inancı, diğer inançları gibi birçok hassas nitelikteki kişisel veriye, yukarıda sadece iki örneğini verdiğimiz çok farklı iki alanda yaptığı tercihlerin çeşitli algoritmalar kullanılarak yapılacak analizler sonucunda erişebileceği düşüncesi bile insanı ürkütmektedir. Ancak yapay zekâ destekli algoritmaların bu tür veri analizlerinde başarıyla kullanıldığı yapılacak ufak bir literatür çalışmasıyla görülebilecektir.

                Sanal dünyada bıraktığımız dijital ayak izlerimizdeki kişisel verilerimizin kimlik kartımızdaki verilerimizden daha önemli olduğunun farkına vardığımız an, dijital farkındalık konusunda seviye atladığımız an olacaktır.

İLGİLİ YAZILAR:

Kişisel Verilerimiz Ne Kadar Güvende

KVKK Makaleler

 

Post Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir