ChatGPT: Dile Benden Ne Dilersen
Hemen hemen her gün yapay zekanın yeni bir marifetiyle karşılaşıyoruz. Resim yapma, şiir yazma ve daha birçok yeni yeteneğini gösteriyor biz insanlara. Evet nur topu gibi bir teknolojimiz oldu. Tabi ki onu da süratle tüketme konusunda sanırım yine zirveyi zorluyoruz.
Zaten dil öğrenimi ve eğitimi konusunda büyük zorluklar çektiğimiz aşikarken artık ChatGPT’nin harika çeviri yeteneğiyle bu konuda çalışmaya da gerek kalmadı! Özellikle İngilizce eğitim veren kurumların ödevlerini en başarılı öğrencimiz ChatGPT kolayca yapıyor. Sanırım en çok sevinen bu kurumların öğrencileri oldu. Uzun uğraşılar sonucunda yapılan ödevler birkaç dakika içerisinde hemen yapılıveriyor artık. Ne gerek var o kadar uğraşmaya!
Şimdilik makalelerde kolayca yazılıyor. Zaten literatür araştırması falan derken ne çok zamanımızı alıyordu öyle bu çalışmalar? Nasıl olsa ChatGPT tüm geçmişi biliyor. Sanırım intihal programlarına yakın zamanda yeni bir güncelleme gelecek: ChatGPT tespiti. Evet, süreç gerçekten çok hızlı ilerliyor. Hemen herkes bu muhteşem teknolojiyi bir şekilde kullanmak istiyor. Eğer projenin öne çıkmasını istiyorsanız mutlaka içerisine bir tutam derin öğrenme koymak gerekiyor. Hiç olmazsa yapay zekâ destekli demek lazım.
Sosyal Ağların bir numaralı yıldızı oldu ChatGPT. Ya bir felsefi soru sorulup cevabı sosyal medyada paylaşılıyor ya da absürt bir tasarım yaptırılıp bunun üzerinden beğeni alınmaya çalışılıyor. Zaten Paylaşım hastalığının en büyük beklentisi beğeni olmazsa olmuyor. Bir liderin modern çağdaki portresi çizdirilmezse yapay zekâ gerçekten zeki bir eylem içerisinde kabul edilmiyor.
Neyse ki bir boşanma dilekçesi yazar mısın diye sorduğumuzda ChatGPT; “Maalesef ben bir dil modeliyim ve insanlar için hukuki belgeler yazamam. Boşanma dilekçesi yazmak için bir avukattan veya hukuk danışmanından yardım almanızı öneririm. Hukuki belgeler doğru şekilde hazırlanmalı ve uygun bir şekilde sunulmalıdır, bu nedenle uzman yardımı almak en iyisidir.” Cevabını veriyor. Tabi ki bu şimdilik. Çünkü anavatanında bu tür çizgiler çok sıkı çizilmiştir.
Aslında yapay zekanın en büyük getirisi fen bilimleri alanında gerçekleşiyor. Araştırmalarda müthiş faydası oluyor. Çok uzun zaman alacak işlemlerde bilime katkısı çok büyük. Ama hiç eğlenceli değil, sadece bilimsel. Esas eğlenceli kısmı da yukarıda anlattığımız alanlar olduğu için tüm dikkat oraya toplanıyor. ChatGPT’nin atası SİRİ’nin gördüğü ilgiden sonra bugünkü durumu çok da yadsımaya gerek yok.
Maalesef hayatımızı reels videosu gibi tüketmeye devam ediyoruz. Hiç kimsenin bir şeye 15 saniyeden fazla dikkatini vermek istemediği bir çağda yaşıyoruz. Sonra soruyoruz: Bu çocuklar neden dikkatini toplayamıyor?
İlgili Yazılar: