Site Loader
yerine değil yanına

YERİNE DEĞİL YANINA

Gün geçmiyor ki yapay zekâ yeni bir başarı elde etmesin yeni bir alanda kullanılmaya başlanmasın. Google arama motorunda “yapay zekâ” yazıp arama yaptığımızda çıkan sonuç 2.5 milyon, “artificial intelligence” aramasında ise 1.25 milyar. Hep söylendiği gibi hayatımızın her alanında mutlak bir yer buluyor.

Nereye baksak birilerinin yaptığı işi yapay zekâ da yapıyor. Bazen daha da iyi yaptığı söyleniyor. Makale yazıyor, her soruya mantıklı cevaplar veriyor, resim çiziyor, beste yapıyor ve daha birçok şey yapıyor. Bu söylemler kulağa çok hoş geliyor. Hemen hemen her yazılımcı projesinde en az bir kez “yapay zekâ” kavramından bahsediyor ki ilgi çekici olsun. Eğitim sektöründe mutlaka eğitimin başarısında yapay zekanın payından bahsediliyor. En azından öğrencilerin yapay zekâ destekli eğitim programları ile desteklendiği konusu işleniyor.

Neden hep birilerinin yerine bir şeyler yapsın da yapanların yanında yer almasın? Yapay Zekâ neden makale yazsın? Makale yazan kişiye literatür taramasında yardım etsin. En büyük yapay zekâ destekçileri dahi yapay zekanın neden makale yazması gerektiğini açıklayamaz. İnsanlık ilk çağdan bugüne teknolojiyi kendisine yardım etmesi maksadıyla geliştirmiştir. Hiçbir zaman kendisinin yerine geçmesi için değil. Yerine düşüncesi teknolojinin gelişimi önünde bir duvar oluşturmaktadır. İnsanlar kendi yerine geçecek bir teknolojiyi hiçbir zaman istemezler. Bu düşüncenin yerine işlerini daha az eforla yapabilecek teknolojinin geliştirilmesi düşüncesine sıcak bakarlar.

İşte bu noktada yerine değil yanına düşüncesi öne çıkar. Bir doktorun yerine geçip teşhiste bulunmak yerine doktorun teşhisine yardımcı olacak bir sistemde yer almalı yapay zekâ. Doktor yerine yapay zekâ değil yapay zekanın desteklediği Süper Doktor olmalıdır. Mahkemede robot yargıç değil yapay zekâ içeren sistemlerin desteklediği Süper Yargıç karar vermelidir. Her zaman son söz insanda olmalıdır. Böylece henüz tam otonom araçları yollarda görememe nedenimiz olan hukuki sorumluluk sorunu da aşılmış olacaktır.

Süper doktorların, süper avukatların, süper mühendislerin daha doğrusu süper insanların olacağı bir geleceğe kavuşmak ümidiyle…

Post Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir