SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILARI
Dolandırıcıların en önemli ihtiyacı hedeflerini tespit etmektir. Sosyal Ağlar sayesinde dolandırıcılar bu ihtiyaçlarını fazlasıyla giderme imkânı bulurlar. Öncelikle dolandırmak için hedefe koyacakları kişileri bu büyük kullanıcı havuzundan itina ile seçerler. Kolaylıkla kandıracakları kişileri belirlerken; yaş, eğitim durumu, sosyal yaşam, hobiler, ilgi alanları vb. konu başlıklarından oluşturdukları hedef analiz yöntemlerini kullanırlar. Hedefi belirledikten sonra gerisi daha kolay olacaktır.
Sosyal Ağlarda yapılan paylaşımlar sayesinde dolandırıcılar tarafından seçilen hedefi tanımak oldukça kolay olacaktır. Ailesi, işi, ilgi alanları, sosyal yaşamı gözler önündedir. Bundan sonraki aşama hedefin zaaflarını tespit etmeye yönelik olacaktır. Şans oyunlarına düşkün bir kişi ise hemen kendisine şans oyunları bilgi paketi yönlendirilecektir! Bu bilgi paketi içerisinde şans oyunlarında başarılı olmak için ne yapılması gerektiğinden çeşitli ipuçlarına kadar sadece hayal gücü ile sınırlı birçok sahte bilgilendirme yapılarak hedefin kandırılma seviyesi uygun duruma getirilecektir.
Sürekli veriden bahsedilen bir çağdayız. Sanal dünyadaki her bir eylemimiz arkamızda bir iz bırakıyor. Dijital ayak izi diyoruz bazen bu izler için. Aslında gerçek anlamda kendimizden bir parça bırakıyoruz. Kötü niyetli siber saldırganlar ise bu izlerdeki bilgileri toplayarak hedeflerini tanımaya çalışıyorlar. Instagram hesabındaki arkadaşlarını analiz ederek sosyal yaşam haritasını çıkarıyorlar. Hangi arkadaşlarına dokunursa daha çabuk hedefi elde edeceklerini hesaplayarak hamlelerini planlarlar. Onlar için her bir paylaşıma arkadaşları tarafından gösterilen beğenme bir veri olacaktır. Yapılan paylaşımlara en hızlı tepki veren Instagram arkadaşları belirlenerek hedefin Instagram hesabı ele geçirildiğinde ilk sahte ve zararlı kod içeren mesajların bu kişilere gönderilmesi planlanmaktadır.
İşte böylesi hassas çalışarak insanları kandıran, onların kişisel verilerini ele geçiren, onların üzerinden ekonomik kazanç elde eden bir siber dolandırıcı kitlesi mevcut. Sosyal ağların ve internetin sağladığı tüm imkanları kendilerine haksız kazanç sağlamak için kullanan bir kitle. Maalesef internet kullanıcıları bakımından dijital okur yazarlığın henüz arzu edilen bir seviyeye ulaşmaması bu dolandırıcıların işlerini kolaylaştırmaktadır.
Mobil telefonlara her dakika gelen sms ve uygulama mesajları insanların dikkatini dağıtmakta ve araya sıkıştırılan sahte içeriklere inanmaları konusunda zayıflamalarını sağlamaktadır. Tüm bu dolandırıcıların iyi birer Sosyal Mühendis oldukları kabul edilmelidir. İkna kabiliyetleri yüksek ve kolayca hikâye uydurabilen ortalamanın üzerinde zekâ seviyesine sahip insanlar olduklarını kabul etmek gerekmektedir.
Siber Dolandırıcılara karşı alınabilecek temel önlem ise; sosyal medyada az paylaşım yapmak ve tanımadığın kullanıcılar ile sosyal ağlar üzerinden iletişim kurmamaktır. Güvenli kalın.