Instagram Kullanım Koşulları 2 (Veri İlkesi)
Instagram ile yaptığımız sözleşmeyi incelerken karşımıza bu sefer META’nın veri ilkesi çıktı:
“Veri İlkesi
Hizmetimizi sağlamak için bilgilerinizi toplamamız ve kullanmamız gerekmektedir. Veri İlkesi, bilgileri nasıl topladığımızı, kullandığımızı ve Meta Ürünleri genelinde nasıl paylaştığımızı açıklamaktadır. Ayrıca Instagram Gizlilik ve Güvenlik Ayarları dahil olmak üzere bilgilerinizi kontrol etmenizi sağlayan çok sayıda yöntemi de açıklamaktadır. Instagram’ı kullanmak için Veri İlkesini kabul etmeniz gerekir.”
Zaten instagramı kullanmak için bu ilkeyi kabul etme zorunluluğumuzu belirtmişler. Bakalım bu ilke bize ne gibi kolaylıklar sunuyor!
“Bu ilkede Facebook, Instagram, Messenger ve Meta Platforms, Inc. tarafından sunulan diğer ürün ve özellikleri (Meta Ürünleri veya Ürünler) desteklemek için işlediğimiz bilgiler açıklanmaktadır.”
META tarafından yapılan açıklamanın odak noktası desteklemek kavramı. Tabi ki bir diğer kavram ise hizmet. Yani bize bu hizmeti sunmak için bizden verileri topluyorlarmış. Ben değil bunu META söylüyor:
“Meta Ürünlerini size sunmak için sizin hakkınızdaki verileri işlememiz gerekmektedir. Topladığımız veri türleri, Ürünlerimizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Topladığımız verilere nasıl erişeceğinizi ve bu verileri nasıl sileceğinizi öğrenmek için Facebook Ayarları’na ve Instagram Ayarları’na gidebilirsiniz.”
Instagram da aynı facebook gibi bir sosyal ağ uygulamasıdır. Tam olarak amacı daha büyük bir ağ oluşturmaktır. Bu nedenle kullandığı algoritmalarla belirlediği kullanıcıları sürekli bize önerir. İşte hep bahsettiği hizmet bu ağın genişletilmesi hizmetidir. Bu hizmeti sağlamak için bizden veri topladığını zaten META da söylüyor:
“Sağladığınız bilgiler ve içerikler. Bir hesap açmanız, içerik oluşturmanız veya paylaşmanız ve başkalarıyla mesajlaşmanız ya da iletişim kurmanız dahil olmak üzere, Ürünlerimizi kullanmanız sırasında sağladığınız içerikleri, mesajları ve diğer bilgileri toplamaktayız. Bir fotoğrafın çekildiği konum veya bir dosyanın oluşturulduğu tarih gibi, sağladığınız içerikteki veya içerik hakkındaki bilgiler (meta veriler gibi) buna dahil olabilir. Ayrıca sunduğumuz özellikler aracılığıyla gördüğünüz şeyler de buna dahil olabilir. Bu sayede örneğin kameramızı kullandığınızda beğenebileceğiniz maskeler ya da filtreler önerebilir veya kamera formatlarının kullanımına yönelik ipuçları verebiliriz. Sistemlerimiz, siz ve başkaları tarafından sağlanan içerik ve mesajları otomatik olarak işleyerek söz konusu içerik ve mesajların bağlamını ve neler içerdiğini aşağıdaki amaçlarla analiz eder.”
Bizim sosyal ağ uygulamalarında yapmış olduğumuz her türlü etkileşimin kaydedildiğini bu satırlardan öğrendik. META diyor ki: tamam ben sizin her türlü bilginizi topluyorum. Ama bir sorun bakalım neden topluyorum!!!
“Ağlar ve bağlantılar. En çok iletişim kurduğunuz kişiler veya üyesi olduğunuz gruplar gibi, bağlantı kurduğunuz kişiler, hesaplar, konu etiketleri ve Facebook grupları ve Sayfaları hakkında ve bu kişi ya da gruplarla Ürünlerimiz aracılığıyla nasıl etkileşimde bulunduğunuz hakkında bilgi toplamaktayız. Buna ek olarak, bir cihazdan (ör. bir adres defteri, çağrı kayıtları, SMS kaydı geçmişi) yüklemeyi, senkronize etmeyi veya aktarmayı seçtiğiniz kişi bilgilerini de toplamakta ve hem başkalarının ve sizin tanıyabileceğiniz kişileri bulmanıza yardımcı olmak hem de aşağıda belirtilen diğer amaçlar doğrultusunda bu bilgileri kullanmaktayız.”
Keşke sadece sosyal ağ uygulamasında yapmış olduğumuz etkileşimleri kayıt altına alsaymış. Ama META o kadar çok bizim iyiliğimiz için çalışıyor ki sırf bu nedenle uygulamayı kullandığımız cihazdaki adres defteri, çağrı kayıtları vb. ortamlardan bizimle bağlantısı olan kişilerin bilgisini de topluyor. Sırf bizim daha geniş bir sosyal ağa sahip olmamızı sağlamak için.
“Kullanımınız. Görüntülediğiniz veya etkileşim kurduğunuz içerik türleri; kullandığınız özellikler, gerçekleştirdiğiniz eylemler; etkileşimde bulunduğunuz kişi veya hesaplar ile hareketlerinizin zamanı, sıklığı ve süresi gibi Ürünlerimizi nasıl kullandığınıza ilişkin verileri toplamaktayız. Örneğin, Ürünlerimizi kullanmakta olduğunuzu ve en son ne zaman kullandığınızı ve Ürünlerimizde hangi gönderi, video ve diğer içerikleri görüntülediğinizi kaydetmekteyiz. Ayrıca kameramız gibi özellikleri nasıl kullandığınız hakkında bilgi toplamaktayız.”
META’nın veri kullanım prensiplerini okudukça farklı bilgiler öğreniyoruz. Hemen hemen her hareketimizin kayıt altına alındığını görüyoruz:
“Ürünlerimizde gerçekleştirilen finansal işlemler hakkında bilgiler. Ürünlerimizi alışveriş yapmak veya diğer finansal işlemleri gerçekleştirmek için kullandığınız takdirde (bir oyunda bir şey satın almak veya bağış yapmak gibi), bu alışveriş veya işlem hakkındaki bilgileri toplamaktayız. Bu kapsamda topladığımız veriler; kredi kartı ya da banka kartı numarası veya başka kart bilgisi gibi ödeme bilgileri, diğer hesap ve kimlik doğrulama bilgileri ve fatura, gönderim ve iletişim bilgilerini de kapsamaktadır.”
Sosyal ağımızı genişletmek için her türlü yöntemi kullanabileceğini anladık. Yukarıdaki prensipten ise kredi kartı bilgilerimizi kayıt altına aldığını şimdi anlıyoruz. Hatta kayıt altına alınmayan bir bilgimiz kalmadığını da öğrenmiş bulunuyoruz.
“Başkalarının yaptığı şeyler ve sizin hakkınızda verdiği bilgiler. Ürünlerimizi kullanırken başkalarının sağladığı içerikleri, mesajları ve bilgileri de toplamakta ve analiz etmekteyiz. Bu kapsamda topladığımız veriler; başkalarının size ait bir fotoğrafı paylaşması, sizin fotoğrafınıza yorum yapması, size mesaj göndermesi veya sizin iletişim bilgilerinizi yüklemesi, senkronize etmesi veya aktarması durumlarında size ilişkin bilgileri de kapsamaktadır.”
META tarafından veri ilkeleri ile ilgili açıklamaları okuyunca anlıyoruz ki sadece bir sosyal ağ uygulaması ile değil, bir veri tabanı uygulaması ile karşı karşıyayız. Tüm bilgilerimizi toplayan hem de bunu bizim iznimizle yapan ve bu bilgiler üzerinde her türlü analizi gerçekleştiren bir uygulama. Yazımızın ilk bölümünde anlattığımız gibi, o kadar hızlı geçiyoruz ki ilk kurulum aşamalarını, bu şartların, ilkelerin vb. kuralların hiç birisini okumadan onaylıyoruz. Hukuk açısından sözleşme eksiksiz kuruluyor. Hiç okumadan kurulmuş bir sözleşme. E-ticaret sözleşmeleri gibi. Sadece bir tik atılarak okunmuş kabul edilen sözleşmeler ve aydınlatma metinleri.
İnternet vasıtasıyla yaptığımız alışverişleri düşündüğümüzde E-ticaret kapsamında o kadar çok aydınlatma metni ve sözleşmeyi hiç okumadan onayladığımızı düşündüğümüzde META’nın veri ilkesini hiç okumamamız çok ta şaşırtıcı olmuyor.
Instagramın veri ilkesini inceledik. Bir sonraki yazımızda instagram uygulamasını kullandığımız cihazımızla ilgili META’nın isteklerini inceleyeceğiz.
İlgili Yazılar