Site Loader
instagram

Instagram Kullanım Koşulları – 1

Sosyal Ağ platformlarından META’nın en çok rağbet gören uygulaması INSTAGRAM. Sanırım instagramda bir profili olmayan kimse kalmadı. Hemen hemen herkesin ki bu genellemeye son günlerde 18 yaş altındaki kullanıcılar da dahil oldu, bir instagram profili var. Şöyle bir alışkanlığımız var: İlaç kutularının içerisindeki prospektüs yani kullanım ile ilgili bilgilerin olduğu yaklaşık bir sayfa kadar bilgilendirmeyi ilacı kullanmadan önce okumayız. Ya da yeni aldığımız bir elektronik cihazı kutusundan çıkartır çıkartmaz güç bağlantısını yapıp çalıştırma düğmesine basarız. Önce kutunun içerisindeki kullanım kılavuzunu okumayı pek düşünmeyiz. İşte her geçen gün bir alışkanlık haline getirdiğimiz Plug and Play ya da Plug&Play. Ebet tak çalıştır o kadar çok hayatımızın içine girdi ki bazen kullandığımız uygulamalarda da aynı tarzımızı devam ettiriyoruz.

Ne zamana kadar? Tabi ki bir problem yaşayana kadar. Peki neden bunları konuşuyoruz?

Pek çoğumuz instagram uygulamasını cep telefonumuza kurduğumuz anı hatırlamaz. O kadar hızlı geçmişizdir ki o kurulum sürecini, sadece kullanıcı adımızı ve şifremizi hatırlayabiliriz. Aslında çok ama çok önemli bir husus olan ve instagram uygulamasının sahibi olan yeni adıyla META şirketinin bize onaylattığı KULLANIM KOŞULLARI’nı asla ama asla hatırlamayız. O anda bir an önce uygulamayı kurup kullanmayı hedeflemişizdir. Peki ne zaman bu olayın farkına varıyoruz? Tabi ki bir sorun yaşadığımızda. Bazen bu an çok geç oluyor. İşte şimdi çok geç olmadan instagrama uygulaması bizden ne gibi onaylar almış onları inceleyeceğiz:

“Instagram’a Hoş Geldiniz!

Bu koşulların değil, ayrı koşulların geçerli olduğunu açıkça ifade ettiğimiz ve Instagram Hizmeti (“Hizmet”) hakkında aşağıda belirtilen bilgileri sağladığımız durumlar dışında Instagram’ı kullanımınız bu Kullanım Koşulları’na (veya “Koşullar”) tabidir. Bir Instagram hesabı oluşturduğunuzda veya Instagram’ı kullandığınızda bu koşulları kabul etmiş olursunuz.”

Evet öncelikle nasıl onay verdiğimizi gördük. META, bize hangi hususları kabul ettiğimizi en başta söylüyor. Peki biz nasıl kabul ediyoruz? Evet açıkça belirtildiği gibi “Bir Instagram hesabı oluşturduğumuzda veya Instagram’ı kullandığımızda” Ne kadar güzel değil mi? Çok kolay bir şekilde, bir şeyler söylemeden veya imzalamadan sadece hareketlerimizle tüm koşulları kabul etmiş oluyoruz.

“Instagram Hizmeti, size Meta Platforms, Inc. tarafından sunulan Meta Ürünlerinden biridir. Bu nedenle bu Kullanım Koşulları, sizinle Meta Platforms, Inc. arasında bir sözleşme teşkil eder.” Evet şimdi tam aklınıza gelen soruyu açıklamış META. Hani nerede sözleşme derken işte size sözleşme demişler. Ama hemen kötü düşünmemek gerekir. META da bize sözleşme gereği sunacağı hizmetleri tek tek saymış:

  • Yaratmak, bağlantı kurmak, iletişim kurmak, keşfetmek ve paylaşmak için kişiselleştirilmiş fırsatlar sunmak.
  • Pozitif, kapsayıcı ve güvenli bir ortam geliştirmek.
  • Büyüyen topluluğumuza sürekli hizmet sunmaya devam etmemize yardımcı olan teknolojileri geliştirmek ve kullanmak.
  • Diğer Meta Şirketi Ürünlerinin tamamında tutarlı ve kusursuz deneyimler sunmak.
  • Hizmetlerimize erişimi sağlamak.
  • Önemsediğiniz marka, ürün ve hizmetlerle bağlantı kurmanızı sağlamak.
  • Araştırma ve yenilikler.

Görmüş olduğunuz gibi şirket bizim için birçok hizmet veriyor. Hem de karşılığında hiçbir ücret talep etmeden. Pek de alışkın olmadığımız bir şey bu. Birçok hizmet alıyoruz ama hiçbir ücret ödemiyoruz. Hemen aklımıza bir şey geliyor. Bu şirket ya çok iyiliksever bir şirket ya da verdiği hizmetlerin karşılığını farklı şekilde alıyor bizden. Neyse ki META bizim böyle düşünceler içerisinde kalmamıza izin vermiyor. Kendisi açıklıyor:

“Hizmetlerimizin Gelir Kaynağı

Instagram’ı kullanmak için ödeme yapmak yerine, bu Koşullar kapsamındaki Hizmeti kullanarak, işletme ve kuruluşların Meta Şirketi Ürünleri üzerinden ve başka yollarla tanıtımını yapmamız için ödeme yaptığı reklamları size gösterebileceğimizi kabul edersiniz. Size, sizinle daha alakalı reklamlar sunmak için davranışlarınız ve ilgi alanlarınız hakkındaki bilgiler gibi kişisel verilerinizi kullanırız.”

Aslında ücretSİZ hizmetin ücreti biz oluyoruz. Evet yanlış anlamadınız. Şirketlerin reklam vereceği hedef kitlesi, instagram kullanıcıları olarak bizler oluyoruz. Bunu da zaten açıkça ifade ediyor META. Hani arada bir merak ediyoruz ya nasıl oluyor da hep bir şekilde benimle ilgili reklam çıkıyor karşıma diye. İnstagram içerisindeki her türlü bilgimiz, uzmanlarca değerlendirilerek bu değerli hizmetlerin karşılığı olarak META şirketine kullanım ücreti olarak teslim edilmiş oluyor. İşte böylesi önemli bir değer oluşturuyoruz META için.

Yukarıdaki taahhütler instagramın bize vereceği hizmetler. Peki bu sözleşmede biz instagrama neler vermeyi taahhüt ettik. Onu da bir sonraki yazımızda inceleyelim.

İlgili Yazılar

Post Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir