Site Loader
sosyal medya ve hakaret

SOSYAL AĞLARDA HAKARET İÇEREN GÖNDERİLER KAZANÇ KAPISI MI OLDU?

İnternet teknolojilerinden faydalanılarak kazanç elde etmenin en absürt ve ilginç yöntemi olarak adlandırabileceğimiz yeni bir kazanç yöntemi ortaya çıktı. TCK madde 125 1. ve 2. Fıkra şikayetiyle açılan dava yöntemi. Önce Türk Ceza Kanunu’ndaki maddeyi açıklamak gerekiyor:

Madde başlığı Hakaret.

Madde 125:

(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

Devamında diğer fıkralar da mevcut ama asıl odaklanacağımız konu 2. Fıkra. Peki bir yazıya konu olabilecek kadar ilginç olan nedir. Kanunun sağladığı korumadan ve Adalet sisteminin enstrümanlarından faydalanmak suretiyle kazanç sağlamak. Şimdi bunun son günlerde artan örnekleri üzerinden açıklayalım.

Sosyal ağlardaki uygulamalarda bol miktarda takipçi sahibi kullanıcılar hesaplarından diğer kullanıcıları tahrik edici, sinirlendirici ancak hakaret içermeyen paylaşımlar yaparak bu internet gönderilerinin altında hakaret içerecek paylaşımlar yapılmasına imkân sağlıyorlar. Özellikle gençlerin yaşları gereği fevri hareketlerde bulunmaya müsait olmaları nedeniyle bu gönderilerin altına hakaret içeren paylaşımlar yapmaları sonucunda hemen bu paylaşımların tespitini (print screen, e-tespit, vb) yaptırarak Kolluk Kuvvetlerine ya da Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikâyet yöntemiyle bir adli süreç başlatmaktadırlar.

Başlatılan Adli süreç içerisinde kanun gereği öncelikle Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemlerinden olan Uzlaştırma çözüm yoluna gidilmektedir. Uzlaşma için hakaret sahibi şüpheliden tatmin edici bir miktarda para talep edilmekte eğer bu talep kabul edilmez ve uzlaşma sağlanmaz ise iddianame mahkemeye gönderilerek kovuşturma süreci başlamaktadır. Ceza Muhakemesi sonuçlandıktan sonra ise tekrar tazminat içerikli bir hukuk muhakeme süreci başlatılmakta ve bu vesileyle tazminat talebinde bulunulmaktadır.

Sosyal ağ uygulamalarında yapılan bazı gönderilerin altında binlerce yorum yapıldığı düşünüldüğünde bu tür yöntemler kullanılarak nasıl kazançlar sağlandığı hesaplanabilecektir. Anayasa ve Kanunlar gereği hakarete maruz kalan her vatandaşın hakkını araması en doğal vatandaşlık hakkıdır.  Ancak bu hakkı kazanç kapısına çevirmenin ne derece etik olduğunu siz sevgili okuyuculara bırakmak istiyorum.

Post Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir