GOOGLE 1. SAYFA UĞRUNA YARATILAN VERİ ÇÖPLÜĞÜ
Hemen hemen her meslek internet ve yeni teknolojilerden etkilenmektedir. Özellikle sosyal ağların çok geniş kitlelere kısa sürede erişebilme imkânı sunması bu mecranın çok değerli bir konuma gelmesini sağlamıştır. Bu konuya dikkat çekmenin ilk adımı ise dillere pelesenk olmuş bir kavramı açıklamaktan geçer.
SEO (Search Engine Optimization)
İnternet dünyası ile içli dışlı olan herkesin en az bir kez duyduğu bir kısaltma. Her ne kadar zaman zaman CEO (Chief Executive Officer) kısaltması ile telaffuz nedeniyle karıştırılsa da çok ama çok farklı anlamlara sahiptir. Arama Motoru Optimizasyonu olarak kısmen Türkçeye tercüme edilse de biz kısaca bir web sayfasının Google Arama Motorunda ilk sayfada yer almasını hedefleyen bir teknik çalışma diyebiliriz.
Birincil hedef çeşitli anahtar kelimeler kullanılarak internetin en büyük arama motorunda arama yapan kullanıcıya ilk önce görünmedir. Google arama motorunun web sitelerini tam olarak nasıl sıraladığı bilinmemektedir. Bu amaçla kullanılan algoritma tam olarak bilinmese de en üst sıralarda yer almak için bazı temel kurallar bulunmaktadır. İşte bu kuralların uygulanmasına da SEO denilmektedir.
Veri Çöplüğü Nasıl Oluşuyor?
Temel bilgiyi verdikten sonra nasıl bu çalışmalar veri çöplüğüne dönüşüyor, bu konuya odaklanalım: Birçok meslek sahibi müşteri potansiyelini artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşabilmek için internet teknolojisini kullanmaktadır. Bu konuda tek sınır ise Rekabet Kanunu ve mevzuatı olarak görülmekle birlikte aslında Avukatlar için Reklam Yasağı Yönetmeliği gibi bazı meslek grupları için ek bazı mevzuatın oluşturulduğu da görülmektedir. Tabi ki her meslekte bulunan Meslek Etik İlkelerini de unutmamak gerekmektedir. Her ne kadar meslek grupları bu tür mevzuatı mesleki rekabet için oluşturma çabası içerisinde olsa da asıl tehlike SEO uğruna siber uzayın bir bilgi çöplüğüne dönüşmekte olmasıdır.
İnternette mevcut sayfalar incelendiğinde bazen bir tıp kitabının bu ortama aktarıldığını, bazen bir kanunun gerekçesi ile birlikte kelime kelime web sayfalarında yer aldığını bazen ise kişisel veri kavramının hiçe sayılarak çeşitli kaynaklardan elde edilen meslek sahibi kişilerin isim, adres, telefon gibi bilgilerinin siber uzayın sayfalarında sergilendiğini görmekteyiz. Maalesef tüm bunlar SEO uğruna yapılıyor. Geçerliliğini kaybetmiş bir kanun maddesine dayanılarak hazırlanmış bir dilekçe ile hak kaybına uğrayan bir vatandaş hesap sormaya kalksa acaba kimden hesap sorabilecek? Başta Rekabet Kanunu olmak üzere çeşitli mevzuatlar ile meslek mensupları arasındaki bu tür haksız rekabetler önlenmeye çalışılırken internetin kontrol edilmesindeki zorluklar nedeniyle büyüyen bir veri çöplüğü problemi ortaya çıkmaktadır. Özellikle internet kullanıcıları arasında bilgiyi internet arama motorlarından öğrenme eğilimi mevcutken doğru olmayan bilginin yayılma hızı da oldukça yüksek olmaktadır.
Google sıralamasında en üstte çıkma uğruna anlamlı/anlamsız, Google arama istatistiklerinden alınan ve en çok arama yapılan sözcüklerin bir web sayfasına yerleştirilerek SEO yapıldığının düşünülmesi ise veri çöplüğüne neden olan yanlışların başında gelmektedir. Temiz bir siber dünya umuduyla…