Site Loader
crowdstrike

CROWDSTRIKE SAKIZI

Henüz 24 saat dolmadan yaşanan teknik problemler değil yaşanan bu teknik aksaklığın felsefesi konuşulmaya ve hatta konu ile ilgili felsefi makaleler yazılmaya başladı. Yaşanan kod uyumsuzluğu ile ilgili teknik kişiler zaten açıklamaları yaptı. Ama sakız sever felsefeciler önce siber saldırı yaftası ile işe başladılar ama baktılar olmadı siber güvenlik yakıştırması yapıldı o da tam uymayınca siber olay kavramını yapıştırıp geçtiler.

Her kavramın önüne siber kelimesi koymanın çekiciliği pek kalmadı. Dikkat çekmek ve anlık yaşanan olaylardan felsefe yaratarak nemalanmanın da zamanı çoktan geçti. Olayın aslına gelirsek teknoloji alanında zaman zaman yaşanan bir durumla karşı karşıyayız. Her ne kadar felsefeciler test edilmeden yapılan bir güncellemeden bahsetseler de böyle bir şeyin mümkün olmadığını zaten yazılımcılar bilir. Test konusu sadece güncellemelerin uygulanması esnasında değil, güncellemelerin daha yazılması sürecinde defaten yapılan bir faaliyettir. Özellikle nerdeyse bit seviyesinde işlemleri içeren siber güvenlik yazılımlarında yapılacak güncellemelerin çok hassas işlemler olduğu alanda çalışan uzmanlar tarafından bilinmektedir.

 Ağ güvenliğinde çalışanlar mutlaka anımsayacaktır: Firewall yazılımları üzerinde yeni bir kural uygulandığında birçok beklenmedik hata ile karşılaşılır. Bu hatalar tek tek giderilir bazen ise uygulanan ağ kuralı iptal edilir. Milyonlarca koddan oluşan devasa yazılımların güncellemeler yapılarak yeni yeteneklere kavuşması çok da kolay gerçekleşmemektedir. Disketlerden küçücük oyunlar yüklerken mavi ekranları görmeyenlerin bu yaşananlar sonrasında yaptıkları felaket söylemleri normal görünmelidir. Her mavi ekran sonrası günümüzdeki felsefecilerin söylemleriyle karşılaşsak Windows 3.1 sürümünde devam ediyorduk.

Mutlaka hep en iyisini en kusursuzunu isteyeceğiz. Ama her dalga üzerinde sörf yapma çabasıyla misenformasyonda ısrar edilirse zaten teknoloji okur yazarlığı konusunda sıkıntı yaşayan teknoloji kullanıcılarının yanlış bilgilendirmesine neden oluruz. Yaşanan talihsizlik Bilişim Personelleri tarafından hızlıca telafisi yapılabilecek bir olaydır. Özellikle bilişim sistemlerine aşırı bağlı olan havayolu taşımacılık ve bankacılık gibi sektörlerin bu tür güncelleme hatalarına karşı kendi önlemlerini alacaklarını ve her türlü sistem güncellemesini önce yedek sistemlerde veya offline sistemlerde yapma sonrasında canlı sistemlere uygulayacaklarını umut ediyoruz. Özellikle sistemler arasında uyumsuzluk sonucunda meydana gelen bu olayın gelecekte karşılaşılma ihtimali olan siber saldırılara karşı bir farkındalık yaratacağı düşüncesi de ümit vericidir.

Post Author: admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir